Kijkje in de Klas

In het kader van de Dag van de Leraar (5 oktober) organiseerde het Graafschap College een hele week een Kijkje in de Klas voor onderwijsondersteunend personeel. Zo’n 20 medewerkers van de afdelingen P&O, Financiën, ICT, Marketing en Communicatie en van diverse administraties en bpv-bureaus liepen een dag met een docent mee.

José Coppes van het team Marketing & Communicatie heeft een les van docent Helmien van Wichen bijgewoond. Tweedejaars Verzorgende-IG kregen les over aandoeningen aan de ademhalingswegen. “Het was een heel gemotiveerde groep van volwassen bbl-studenten die soms al jarenlang in de zorg werkzaam zijn. Zij komen één dag in de week naar school en doen de verkorte opleiding,” vertelt José. “Helmien speelt in op de situaties die de studenten in de praktijk meemaken, gebruikt die voorbeelden om de stof uit te leggen. Ze vertelt ook over haar eigen ervaringen in de zorg, dat spreekt erg aan. Ik vond het ook leuk om te zien dat er nieuwe lesvormen gebruikt worden. Door middel van een quiz, die op de smartphone te openen is, wordt de kennis over het onderwerp getoetst, vergelijkbaar met de overhoring van vroeger maar dan op een interactieve manier.”

Meer dan alleen lesgeven

“Docenten doen meer dan alleen lesgeven,” gaat José verder. “Hermien vertelde dat ze, om feeling te houden met de praktijk, ieder jaar minimaal een dag ‘stageloopt’ in een verzorgingshuis. Dat vindt ze erg belangrijk en het wordt ook door het werkveld erg gewaardeerd. Verder vertelde Hermien dat ze zich, samen met haar team, bezighoudt met de invoering van wet- en regelgeving. Door bijvoorbeeld de nieuwe urennorm en nieuwe kwalificatiedossiers hebben ze de lessen, maar ook stages en practica, anders in moeten delen.”

“In mijn functie als communicatiemedewerker spreek ik wel vaker docenten, bijvoorbeeld over een speciaal project, maar ik heb nog nooit echt een les bijgewoond. Ik vond het erg leuk om te zien en te horen wat er allemaal bij lesgeven komt kijken. Ook collega’s die een ‘echte’ kantoorfunctie vervullen, zijn enthousiast over dit Kijkje in de Klas.”

De Dag van de Leraar is de Nederlandse variant van de internationale World Teacher’s Day. Op deze dag worden leraren wereldwijd in het zonnetje gezet. Het is ook bedoeld om het imago van het vak verbeteren en het belang van goede leraren te benadrukken. Door onderwijsondersteunende medewerkers mee te laten kijken in de lessen, krijgen zij een beter inzicht in de werkzaamheden die zich aan ‘de andere kant’ afspelen en daardoor ontstaat meer onderlinge verbinding.